Rappgo

Ekgolv

Livfullt och naturtroget

Ett plankgolv i Ek är det klassiska alternativet där ekens sammanhållna färgskala och vackra mönster kommer till sin fulla rätt. Träslaget är hårt, tätt och slitstarkt vilket gör att det lämpar sig väl i de flesta miljöer där man önskar trägolv. En naturlig sortering av ek-tiljorna ger plankgolvet ett livfullt och naturtroget intryck som passar lika bra i den moderna lägenheten som i den klassiska herrgården.

Om Ek

Eken är vårt vanligaste ädla lövträd och den växer naturligt i stora delar av vårt land. Det är ovanligt med renodlade ekskogar men träden kan bli upp till 30 meter höga och växer gärna blandat med andra lövträd eller i barrskog. Alla träd har olika egenskaper men eken har i alla tider fyllt en viktig funktion i folkhushållet genom sitt virke som använts till både möbler, golv, skeppsvirke, slussportar och andra utsatta byggnadsverk. Båttypen Eka härstammar direkt från stenålderns urholkade ekstammar.

 

Ek är ett mycket hårt, tätt och starkt träslag och lämpar sig därför bra i de flesta miljöer där man önskar trägolv. Dock är det viktigt även för detta träslag att man håller sig inom de föreskriva temperaturerna på golvet och i rummet samt även att den relativa luftfuktigheten ligger inom de tillåtna värdena. Följs inte detta kan det medföra att träet rör sig mer än vad det klarar av och då kan det uppstå torrsprickor, fanérsläpp eller springor mellan brädorna. Denna rörelse är en del av träets naturliga åldrande och inget fel i produkten.

 

Träslaget kännetecknas av följande egenskaper:

  • Hållbarhet. Ekträ är känt för sin hållbarhet och långa livslängd. Det är ett tåligt träslag som motstår dagligt slitage och belastning vilket gör det till ett utmärkt val för golv.
  • Stabilitet. Ekens stabilitet gör den motståndskraftig mot svällning och krympning på grund av förändringar i luftfuktighet och temperatur.
  • Bearbetningsvänligt. Ekträ är relativt lätt att bearbeta och forma, vilket underlättar för tillverkare i produktionen av olika golv.
  • Lång livslängd. Med korrekt underhåll kan ett trägolv i ek hålla i väldigt många år, vilket gör det till en långsiktig investering för ditt hem.
  • Naturlig motståndskraft. Tack vare sina naturliga tanniner är eken motståndskraftig mot insekter och röta vilket ökar dess hållbarhet ytterligare.
  • Enkelt att underhålla. Ekgolv är relativt enkla att underhålla genom vanlig städning och underhåll utav dess valda ytbehandling.

Sammanfattningsvis är ek ett utmärkt val för ett trägolv på grund av dess hållbarhet, vackra utseende, stabilitet och naturliga motståndskraft. Det erbjuder en klassisk och tidlös estetik till ditt hem och kan ses som en investering som ger glädje och nytta i många år framöver.

PRODUKTINFORMATION

Dimensioner & Sorteringar

Ultramatt Lack (utseende är endast vägledande)

Ek.205 & Ek.300

Ett plankgolv i ek är det klassiska valet där den sammanhållna färgskalan och de vackra mönstren hos eken blomstrar. Naturlig sortering av ektiljorna ger golvet ett levande och autentiskt utseende. För dem som vill ha ännu mer karaktär finns även Rough-sorteringen som erbjuder ännu fler kvistar och knagg. Ek-golven med dimensioner på 205- och 300mm i bredd tillverkas på vår fabrik Småländska Mörkaskog.

Ek.180

Våra Ek-golv med dimension 180mm i bredd tillverkas i Polen och är ett prismedvetet komplement till våra egna, svensk-tillverkade, bredare golvplank (Ek.205 & Ek.300). Dessa slipas, ytbehandlas och kvalitetskontrolleras utav oss i Mörkaskog och erbjuds under samma förutsättningar som vårt egentillverkade dito. De hyser 5;e generationens klickfog men inte vår egen RappLoc, därmed kan dessa plank inte anslutas direkt till Ek.205.

Brunvax (utseende är endast vägledande)

YTBEHANDLINGAR

Våra Ekgolv

Samtliga golv erbjuds i grunden obehandlade som mot tillägg kan behandlas i följande ytbehandlingar:

Obehandlad, Ultramatt Lack (med eller utan pigmentering), Naturolja, Raw Vax, Vitvax, Extra Vitvax, Antikgrå Vax & Brunvax.

 

Om man önskar skräddarsydda dimensioner eller ytbehandlingar, vänligen kontakta oss på info@rappgo.se. 

Raw Vax

Ultramatt Lack

Vitvax

Antikgrå Vax

Brunvax

Scroll to Top