Rappgo

PROJEKT

Almplank från Ulfåsa Slott

Projektinformation

Objekt: Ulfåsa Slott
Tillsammans med Ramnåsa Såg har Rappgo låtit tillverka ett exklusivt och mycket begränsat parti plankgolv från Ulfåsa Slott, i Östergötland.

Den välkända parken och trädgården på Ulfåsa slott härrör från tidigt 1800 – tal och gårdsnamnet Ulvasum finns skriftligt belagt första gången i ett dokument från 1315. Birgitta Birgersdotter, mer känd som Den heliga Birgitta, bodde i borgen väster om slottet mellan 1316-1344.

Småskaligt och närproducerat.

De vackra almträden i den engelska parken planterades under 1800 talet och det är denna fantastiska råvara som nu, i mycket begränsade partier, avverkas. Anledningen till att familjerna von Essen och Horn af Åminne, som äger Ulfåsa, har valt att avverka almen är på grund av den mycket aggressiva almsjukan som sprider sig genom hela Europa.

Flertalet lövträexperter menar att almen kommer att vara helt utdöd i Europa om 20 till 30 år. Vill framtida generationer kunna njuta av detta vackra träslag gäller det att dagens generation investerar i vidareförädlad alm – exempelvis i form av golv och möbler. Vår förhoppning är att vi, tillsammans, kan bevara detta vackra träslag och föra dess fantastiska historia från Ulfåsa vidare till framtida generationer!
Rappgo-projekt-ulfasa-2

GOLVET I DETTA PROJEKT

Alm Mörkaskog Mattlack

Ett mattlackat almplank är ett spektakulärt och kompromisslöst golv. Den vilda mönsterformen med tydliga kontraster mellan kärna och ytved gör golvet levande. Ett almplank berättar en historia – om man bara tar sig tid att lyssna.
Rappgo-projekt-bibliotek-golv (1)
Scroll to Top